Kitle Fonlaması Sistemi’nin Merak Edilenleri
Kitle Fonlaması Sistemi’nin Merak Edilenleri
Yeni bir yatırım ve finansman sağlama metodu olan kitle fonlamasının ülkemizde en yoğun kullanılan türü olan paya dayalı kitle fonlaması ciddi bir ilgi çekmekle beraber bazı soruları da beraberinde getirdi. İşte, 10 soruda kitle fonlaması:
Yaptığım yatırım güvende mi?
Öncelikle yatırım amacıyla gönderdiğiniz paranın nerede saklandığına bakacak olursak; yapılan yatırımların sistemde emanet yetkilisi olarak faaliyet gösteren Takasbank hesaplarında toplandığını ifade etmek gerekir. Başarılı kampanya sonrasındaki pay devri süreci ise MKK tarafında yürütülür ve yatırımcılar paylarını MKK üzerinden izleyebilir. Nar Fon gibi listeye alınmış platformların SPK izni alana kadar ve aldıktan sonra ciddi denetimlerden geçtiğini de unutmamak gerekir.
Yatırımcıların en önemli kıstaslarından olan güven unsurunun kamu yoluyla desteklendiği kitle fonlaması sistemindeki paydaşların rollerini aşağıdaki gibi kısaca açıklayabiliriz.
- SPK: Üst düzey denetleyici ve düzenleyici kuruluş olarak platformlardan, kampanyalara kadar sisteme dair tüm unsurları düzenleyen kuruluştur.
- Takasbank: Finansal sisteme takas ve saklama hizmeti vermek adına kurulmuş olan bir kamu bankası hüviyetinde faaliyet göstermektedir. Kitle fonlaması sisteminde emanet yetkilisi olarak yer almakta ve kampanyalara yapılan yatırımların süreç tamamlanana kadar saklamasını gerçekleştirmektedir.
- MKK: Finansal sistemde yer alan kıymetleri saklanması ve izlenmesi gibi hizmetleri sunan kamu kuruluşudur. Kitle fonlaması sisteminde başarıyla tamamlanan kampanyalardaki pay devrinin gerçekleştirilmesi ve yatırıcım paylarının saklanması, izlenmesini sağlar.
Yatırım yaptığım girişimin süreçlerinden nasıl haberdar olacağım?
Paya dayalı kitle fonlaması vasıtasıyla resmi yatırımcısı ve ortağı olduğunuz veya olacağınız girişime dair bilgilendirilme beklentisi oldukça tabii bir durumdur. Kampanya süresi boyunca platformun ilgili bölümünden sorularınızı girişimciye iletebilirsiniz. Başarılı kampanyalar sonrasında da girişimcinin belirli periyotlarda bağımsız denetim raporu hazırlama ve yayınlama zorunluluğu bulunmaktadır. Fon kullanım raporu, güncel gelişmeler gibi birçok diğer husus da girişimci tarafından platform aracılığıyla iletilmektedir.
İsteyen her girişimci platformda kampanyaya başlatabilir mi?
Soruyu “isteyen her girişimci kampanya başlatmak için başvuru yapabilir mi?” şeklinde sormuş olsak, cevabımız evet olacaktır. Lakin, her kampanya başvurusunun sonucunda kampanya başlatılmaz. Girişimcinin platforma başvurusundan sonra özenle planlanmış, çok titiz aşamalardan geçmesi gerekir. Bu süreç sonrasında da SPK tarafından Tebliğ’de belirtilen şartları haiz kişiler tarafından oluşturulmuş yatırım komitesi nihai karar verici durumundadır. Yatırım komitesi onayının akabinde bilgi formunun ilgili kampanya sayfasında yayınlaması ile kampanya resmi olarak başlamış olur.
Nar Fon Yatırım Komitesi’ni incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Girişimlerin seçimi sürecinde dikkat edilen konular ile alakalı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Yatırımcı olarak nasıl gelir elde edeceğim?
Temettü geliri, pay geri alımı, halka arz, ikinci el alım-satım ve girişimin başka bir grup tarafından satın alınması gibi birçok farklı gelir kalemi neticesinde kitle fonlaması yatırımcısının gelir elde etmesi mümkündür.
Detaylı bilgi için, paya dayalı kitle fonlaması gelir modelleri yazımızı okuyabilirsiniz.
Girişimci aldığı yatırımı farklı şekilde kullanabilir mi?
Girişimci kampanya öncesinde temin edeceği finansmanı nasıl kullanacağını, hedeflediği yatırımları ve işleri fon kullanım raporunda belirtir. Girişimci finansmanı belirli bir sürede harcamak için alır ve belirlenen süre sonunda fon kullanım raporundaki hususların son durumunu açıklamakla yükümlüdür. Ayrıca belirli bir tutarın üzerinde finansman sağlayan girişimlerin ilgili periyot sonunda özel amaçlı bağımsız denetim raporu yayınlaması zorunludur.
Hangi ödeme araçları ile yatırım yapabilirim?
Mevcut durumda EFT veya kredi kartı aracılığı ile yatırım yapabilirsiniz.
Yaptığım yatırımdan vazgeçebilir miyim?
Yatırım yaptıktan sonra 48 saatlik süre içerisinde cayma hakkınız bulunmaktadır. Yatırımınızı iptal edip yatırdığınız tutarı iade alabilirsiniz.
Platform tarafından alınan herhangi bir kesinti, komisyon veya ücret söz konusu değildir.
(Bankanız tarafından alınan EFT ücreti veya kredi kartınızdan alınan komisyon iade edilmemektedir.)
Hangi sektörlerden girişimler fon toplayabilir?
Üretim ve teknoloji alanındaki şirketler paya dayalı kitle fonlaması aracılığıyla kampanya başlatabilir ve fon toplayabilirler.
Bir girişime hedeflen fon miktarından daha fazla talep gelirse ne olur?
Bir girişime hedeflenen fon tutarından daha fazla talep gelmesi halinde, eğer girişim şirketi bilgi formunda ek fonlama talebinde bulunmuşsa, %20’si kadar ek fonlama gerçekleşir. Yani bir kampanya aracılığıyla azami %120 fon toplanabilir.
Talebin %120’yi aşması halinde ise oransal dağılım yapılarak, geriye kalan kısım yatırımcılara iade edilir.
Paya dayalı kitle fonlaması sistemi aracılığıyla en fazla ne kadar fon toplanabilir?
Girişimci paya dayalı kitle fonlaması sistemi ile bir takvim yılı içerisinde, 2023 yılı geçerli olmak üzere 45.000.000 TL toplayabilir. Bu tutar belirli periyotlarda SPK tarafından güncellenmektedir.
Bu yazımızda paya dayalı kitle fonlaması sistemi ile alakalı en çok merak edilen soruları cevapladık. Aklınıza takılan farklı bir soru olduğunda lütfen Nar Fon’a ulaşmaktan çekinmeyin.
Küçük yatırımlar ile büyük fırsatlara erişmeniz temennisiyle…