Facebook
Nar Ventures Nedir, Ne Amaçlıyor?

Nar Ventures Nedir, Ne Amaçlıyor?

Emre Yılmaz
04.11.2024/16:57
Okunma: 169

Herkese merhaba,

Bu yazımızda sizlere girişimcilik ekosisteminin en yeni oyuncularından Nar Ventures’ın hangi amaçla kurulduğundan, yatırım stratejisinden ve gelecek perspektifinden bahsedeceğiz. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.

Öncelikle “Venture” kavramının ne ifade ettiğini açıklamanın doğru olacağını düşünüyoruz. Dünya genelinde uzun yıllardır aktif bir şekilde faaliyet gösterse de ülkemizde son 10 yılda etkisi giderek artan venture’ların temel işlevi, en basit tabiriyle, yatırımcılardan topladıkları fonları girişimcilere aktarırlar. Bu fon aktarım süreci profesyonel bir ekip tarafından yönetilir. Bu profesyonel ekip girişimleri en ince ayrıntısına kadar inceler, çeşitli testlere ve değerlendirmelere tabi tutar. Bu aşamaların sonunda yatırım komitesinden yatırım kararı alınırsa bahsetmiş olduğumuz venture’lar girişimlere özsermaye veya borç yatırımı yaparlar. Yatırım sonrası süreçte, girişimlerin büyümesini destekler ve takip ederler. İlerleyen süreçte, girişim şirketindeki hisselerini satmak suretiyle kâr realizasyonu yaparak yatırımcılarına para kazandırmayı hedeflerler.

Venture’ların dünyadaki gelişim süreçlerine bakacak olursak aslında yıllardan beri süregelen emek-sermaye ortaklığının daha kurumsal ve daha profesyonel kurgulanmış hali ile karşılaşmış oluruz. Profesyonel anlamda ilk venture firmasına -aile şirketlerinin yatırımlarını dışarıda bırakacak olursak- II. Dünya Savaşı'ndan dönen askerler tarafından yönetilen işletmelere özel sektör yatırımını teşvik etmek için 1946'da girişim sermayesinin babası olarak bilinen Georges Doriot tarafından kurulan ARDC örnek gösterilmektedir.

Genel tanım ve bilgilendirmeden sonra Nar Ventures’ın hangi amaçla kurulduğundan bahsedelim.

Bilindiği üzere konvansiyonel finans, borca dayalı ve borcun borç ile finansmanı şeklinde zincirleme giden bir yapıdadır. Konvansiyonel finansta borçlar sürekli bir başka yapıya transfer edilerek yüzdürülmektedir. Bu süreçte ise teminat şartı getirilmekte ve borcun geri ödenmeme riski borç verenler tarafından minimize edilmek istenmektedir. Nar Ventures’ın da içinde olduğu alternatif finansman modellerinde ise risk, yatırımcı ile girişimci arasında paylaşılmakta ve getiri potansiyeli kredi mekanizmasına göre çok daha yüksek olmaktadır. İşte bu noktada Nar Ventures, riski paylaşmak isteyen yatırımcı ile teknolojik projesini gerçeğe dönüştürmek isteyen girişimci arasında köprü görevi üstlenmektedir.

Şimdi ise Nar Ventures’ın gelecek planlarından bahsetme zamanı geldi diye düşünüyoruz.

Nar Ventures, kuruluş stratejisinde toplamda 25 girişime yatırım yapmayı hedeflemektedir. Bunların yanında yatırım perspektifinde en az 1 en fazla 3 olmak üzere yurtdışı yatırımı yapmayı planlamaktadır. Yapılacak yatırımları sektör dikeyinde kısıtlamayan Nar Ventures, sektör riskini minimize etmeyi planlamaktadır.

Nar Ventures, girişimlere yatırım yaparken globalleşme ve ölçeklenme potansiyelini birinci öncelik olarak ele almaktadır. Nar Ventures’ın vizyonunda, global olma potansiyeli taşımayan bir girişimin yarışa 1-0 geride başlamakta olduğu fikri yer almaktadır. Bu sebeple, girişimlerin kuruluşlarının ilk aşamasında henüz bir aksiyon almamış olsalar bile, gelecek planları arasında mutlaka globalleşme stratejilerinin bulunması önem arz etmektedir. Aynı şekilde ölçeklenme olgusu da startup yatırımcılığının olmazsa olmazıdır.  Ölçeklenme kavramı, istek ve veri sayısının artması durumunda aksaklık yaşanmadan sistemin büyütülebilmesi, bir işin daha fazla gelir elde etmek için operasyonlarını genişletebilmesi ve büyüyen talebi karşılayabilmesi durumunu ifade eder. Başta da belirtildiği üzere, Nar Ventures profesyonel ekibinin kriterleri arasında bu iki unsur büyük önem arz etmektedir.  

Bunlara ek olarak Nar Ekosisteminin kendi içinde geliştirdiği projelere de gerekli şartlar sağlandığı takdirde ortak olmayı planlayan Nar Ventures, yatırımcılarına yüksek çarpanlı getiri elde etmeyi kendisine amaç edinmiştir.

Yukarıda uzun uzadıya yazılan bu metinde hangi hususları konuştuğumuzu hatırlatacak olursak; Venture kavramını ve ortaya çıkışını, Nar ekosistemini, Nar Ventures’ı ve yatırım kriterleri ile gelecek planlarından bahsettik.

Yazımızı burada sonlandırırken, Nar ailesi olarak diğer blog yazılarımızı takip etmenizi öneriyor ve bol çarpanlı yatırım geri dönüşleri elde etmenizi temenni ediyoruz.

Kategoriler