MKK E-Yatırımcı Uygulaması Nedir? Nerede Kullanılır?

MKK E-Yatırımcı Uygulaması Nedir? Nerede Kullanılır?

Emre Yılmaz
08.03.2024/00:00
Okunma: 1348

MKK Nedir?

MKK halk arasında çok bilinmese de arka planda çok önemli işler yapan kurum. Kısaltması MKK olan Merkezi Kayıt Kuruluşu, Türkiye sınırları içinde bireysel ve tüzel tüm kişilerin finansal yatırımlarının kaydedildiği, saklandığı ve takip edildiği organizasyon yapısıdır.

MKK ve Kaydi Sistem Neden Önemlidir?

Eskiler hatırlayacaktır, borsanın gerçekten tezgah üstü olduğu dönemlerde fiziki basılı hisse senetleri, tahviller ve kuponlar vardı. Yine bugün kullanılan tahta terimi de geçmiş dönemlerdeki süreçlere dayanmaktadır.

Daha öncesinde fiziki sertifikalar aracılığı ile yürütülen para ve sermaye piyasası işlemlerinde2005 yılından itibaren kaydi sisteme geçilerek bugünkü elektronik sistemin ilk adımlarıatılmıştır.

Finans sektörü hem kullanıcı sayısının fazlalığı hem de güven unsurunun ön planda olduğu bir sistem olması sebebiyle teknoloji ile olan ilişkisi oldukça kuvvetlidir. Günümüzde fiziki sertifikalar ile yüksek hacim ve sayıda işlemlerin gerçekleştirilmesi oldukça zor olacağı gibi, tüm işlemlerin merkezi bir otorite tarafından yürütülmesi de önem arz etmektedir.

Kaydi Sistemin Faydaları Nelerdir?

Kaydi sisteme geçiş ile piyasa oyuncularının karşı karşıya kaldığı riskler ve maliyetler asgari düzeye indirgenmiştir. Kağıt israfının önüne geçilmiş, büyük bir zaman kazancı sağlanmıştır. Takas süreci daha güvenilir ve sağlam gerçekleşmiş ve uluslararası entegrasyon süreçleri kolaylaşmıştır.

Kitle Fonlama Sistemi Nedir?

Kitle fonlaması sistemi dünyada her geçen gün trendi artan alternatif bir finans sistemidir. Paya dayalı kitle fonlaması sisteminde girişim şirketi aramış olduğu fonu kitleler aracılığıyla sağlamakta, ilgili projeye yatırım yapan kitleler ise girişim şirketine ortak olmaktadırlar. Girişim şirketinin yatırımcıları sadece yatırımcı olmak ile kalmayıp aynı zamanda girişim şirketine ait ürün ve/veya hizmetin kullanıcıları, müşterileri ve pazarlamacıları olabileceği için sosyal etkileri çok yüksek bir finansal yatırım modelidir.

Kitle fonlaması sistemine dair geniş bilgiye ve Nar Fon’un sisteme bakışına dair blog yazımıza buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

Kitle Fonlama Sisteminde Kaydi Sistem Nasıldır?

Kitle Fonlaması Sistemi 2021 yılında yayınlanan regülasyon ile bugünkü halini almıştır. Sistemde payların yatırımcılara dağıtımı MKK üzerinden gerçekleşmektedir. Böylelikle pay dağıtımı ve takibinde sistemin güvencesi MKK yani kamu otoritesi olmuştur.

MKK E-Yatırımcı Uygulaması Nedir?

MKK E-Yatırımcı uygulaması, MKK Sicil Numarası sahip yatırımcıların kullanıcı kaydı oluşturup ya da e-devlet üzerinden giriş sağlayabileceği bir platformdur. Bu platformda yatırımcılar tüm finansal yatırımlarını izleyebilir, blokaj koyabilir, yatırım türü bazında filtreleyebilir ve daha birçok işlemi gerçekleştirebilir.

MKK E-Yatırımcı Uygulamasının Faydaları Nelerdir?

MKK E-Yatırımcı uygulaması tasarruf sahiplerinin 7/24 finansal varlıklarını takip etmesine olanak sağlayan bir uygulama olması sebebiyle yatırımcıya önemli faydalar sağlamaktadır. E-Yatırımcı üzerinden tüm finansal kurumlardaki hesaplarınızı, toplam portföy büyüklüğünü ve finansal ürün bazında yatırımlarınızı görebilirsiniz.

 

MKK E-Yatırımcı Uygulaması Üzerinde Kitle Fonlaması Sistemi Yatırımları Nasıl Takip Edilir?

Kullanıcı bilgileri ya da e-devlet üzerinden giriş yaptıktan sonra sol menüde yer alan KFS İşlemleri’ne tıklayarak Kitle Fonlaması Sistemi yatırımlarınıza ulaşabilirsiniz. Buradaki KFS Portföyüm kısmında yatırım yaptığınız ve finansal kapanış işlemleri gerçekleşmiş olan kitle fonlama yatırımlarınızı görebilirsiniz. Bunun yanında KFS Yatırımlarım başlığı altında ise yatırım yaptığınız fakat henüz tamamlanmamış kampanyalardaki yatırımlarınızı izleyebilirsiniz. Bunlara ek olarak son başlıkta ise Kitle Fonlama Sistemi Limitleri başlığı altında ise SPK’nın belirlemiş olduğu ve belirli periyotlarda güncellenen kitle fonlaması sistemi yatırım limitlerinizi öğrenebilirsiniz.

Son Notlar

Finansal sistem tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de güvene dayalı bir sistem. Güvenunsurunun sarsılmaması ve operasyonel risklerin asgari düzeye indirgenmiş olması finansal piyasalardaki en önemli yapıtaşları arasında yer almaktadır. Bu sebeple teknolojik gelişmeler ile finansal sistemde de güven unsurunu artırıcı bir takım yeniliklerin birbirinin ardı sıra gerçekleşmesi kaçınılmaz. MKK olarak bahsettiğimiz kuruluşta bu güven ve operasyonel kolaylık sağlayan bir kurum olarak karşımıza çıkmakta ve finansal sistemin önemli bir kurumu olarak faaliyet göstermektedir. Bu yazımızda size kısa MKK ve MKK’nın kitle fonlaması sistemi ile olan ilişkisinden bahsettik. Umarım keyif almışsınızdır.

Unutmayın Küçük Yatırımlar Büyük Fırsatlar getirebilir. Siz de hemen Nar Fon aracılığıyla geleceğin şirketlerine yatırım yapabilirsiniz.

Küçük yatırımlarla büyük fırsatlara erişmeniz temennisiyle…

 

Kategoriler